Lof der Rede - Spinoza leeft zich uit 

Waarom is Spinoza de belangrijkste denker van de Verlichting? Waarom is hij na 350 jaar nog een wereldnaam? En vooral: wat hebben wij daaraan in ons dagelijks leven? Dat zijn de vragen waarop ik, na zijn boeken te hebben gelezen, een serieus, vrolijk en soms dramatisch antwoord wilde geven met mijn muziektheaterstuk ‘LOF DER REDE – Spinoza leeft zich uit’, op 27-28-29 oktober en 3-4-5 november 2022 uitgevoerd in het Koorenhuis Den Haag. Met spel en zang, met humor en drama word je meegevoerd in Spinoza’s gedachtewereld.
Het stuk heeft de vorm van een allegorie, een oude theatervorm die teruggaat tot de ‘Elckerlyc’ uit de 15de eeuw, maar gespeeld wordt als een eigentijdse ‘reality show’.
Vader Ratio houdt zijn gezin voortdurend voor waarom zij moeten leven met de rede. Zijn echtgenote Crazy (de figuur Zotheid, uit Erasmus’ Lof der Zotheid’) gaat daar op haar manier steeds tegenin. Dochter Joy, oftewel de blijheid, brengt vrolijkheid in de wereld en zoon Hunker voegt er tomeloze levensdrift aan toe. Personages als Roelet (toeval), Wil (vrije wil), Smart (droefheid) en Ego brengen de allegorie op intrigerende, soms verrassende wijze tot leven. Het spel wordt regelmatig afgewisseld met songs en ook de 'DemoGratiën' geven hun muzikale commentaar op de gebeurtenissen.

 

VIDEO'S

Compilatie:

LOF DER REDE - Spinoza leeft zich uit (compilatie) (youtube.com) 

Afzonderlijke liedjes:

Doe 's gek (youtube.com) 

Voor geen meter (youtube.com) 

Wat is wijsheid (youtube.com) 

Doe het dan (youtube.com) 

Het verschil (youtube.com) 

We gooien het in de groep (youtube.com) 

Eigen waarde (youtube.com) 

Alleen de rede (youtube.com)