Spinoza geeft een Lezing!

In de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout werd op15, 22 en 29 oktober 2021 mijn solotheaterstuk 'Spinoza geeft een Lezing!' uitgevoerd. Acteur Jaap van Dis speelde de rol van de 17de eeuwse vrijdenker Spinoza. Met ernst en met enige humor vertelt hij over zijn baanbrekende ideeën en hoe die door kerk en staat werden tegengewerkt.
In een voorstelling van circa 1 uur passeren alle belangrijke gebeurtenissen en ideeën van Spinoza de revue. Zijn Joodse afkomst, zijn jeugd in Amsterdam, zijn vrienden, waaronder Christiaan Huygens en de vele buitenlandse contacten die Spinoza onderhield. We volgen Spinoza van Amsterdam via Rijnsburg naar Voorburg en Den Haag, de stad waar hij 7 jaar heeft gewoond en in 1677 stierf op zijn zolderkamer aan de Paviljoensgracht. Ook bespreekt 'Spinoza' zijn belangrijkste werken, o.a. zijn levenswerk, de ‘Ethica’. Tussendoor werkt hij aan zijn lenzenslijpmachine en drie maal heft hij een lied aan, oude, sefardische melodieën, waarop ik teksten schreef over zijn filosofische thema’s.
De liederen werden begeleid door concertvioliste Janneke van Prooijen, bekend van o.a. haar Prisma Trio. De combinatie van spel, muziek en de historische Kloosterkerk leverde een ongewone, spannende theaterbeleving op.  
Helaas zijn er geen video-opnames van gemaakt. 

Rekwisiet: replica van 17e eeuwse  lenzenslijpmolen.